14:24  Kupujemy działkę na przetargu   |   14:24  Rząd przyjął projekt noweli ustawy o komercjalizacji i prywatyzacji   |   14:24  Biomax wejdzie na NewConnect   |   14:24  WIG20 traci we wtorek w ślad za innymi indeksami europejskimi   |   14:24  Skarbiec TFI nadal spodziewa się, że WIG będzie ok. 10% wyżej r/r na koniec 2010   |   14:24  Projekt budżetu 2011: Stopa bezrobocia spadnie do 9,9%   |   14:24  Analizy Online: w sierpniu 300-400 mln zł nowych środków w TFI   |   14:24  Grad: MSP pracuje nad konsolidacją "spółek nieruchomościowych"   |   14:18  ZA Tarnów poradzą sobie z finansowaniem nowych zakupów   |   14:18  Fundusze szukają nowości dla klientów   |   14:05  DI Investors wycenił akcje ZPC Otmuchów na 16,41 złotego   |   13:51  Miedź zakończyła wzrostową serię   |   13:51  DI Investors wycenia jedną akcję ZPC Otmuchów na 16,41 zł   |   13:51  Skarbiec TFI spodziewa się w całym 2010 roku wzrostu WIG-u o 10 proc.   |   13:24  Analitycy IPOPEMA rekomendują "sprzedaj" dla akcji TPSA   |   13:18  ING BSK chce sprzedawać więcej kredytów hipotecznych   |   13:05  Projprzem ma umowę o wartości 25,5 mln zł netto   |   12:58  Analitycy KBCS rekomendują "trzymaj" dla akcji NG2 / CCC   |   12:58  Analitycy DM BZ WBK rekomendują "kupuj" dla akcji Eko Holding   |   12:58  Korekcyjne spadki czy powrót do trendu?   |   

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
 15 min w opóźnieniu sprzedaży.. 
Autor Wiadomość
Legionista

Post 15 min w opóźnieniu sprzedaży..
Dlaczego trzeba czekać aż piętnaście minut na aktywacje sprzedaży/kupna ?

2008-03-27, 12:40
Konsul

Post Re: 15 min w opóźnieniu sprzedaży..
Wynika to z tego, że gra oparta jest o notowania opóźnione o 15 minut. W sytuacji gdybyśmy zezwolili po realizacji kupna/sprzedaży od razu, wówczas gracze zaczęli by wykorzystywać dostęp do notowań rzeczywistych, wykorzystując różnice w cenach między aktualna cenę, a opóźnioną o 15 min grze. Stąd 15 minutowe oczekiwanie na aktywację zlecenia. Innymi słowy, zlecenie jest aktywowane wówczas, gdy w grze giełdowej w notowaniach pojawią sie aktualne ceny z godziny o której było ono składane. A zatem przykład:
Składasz zlecenie o 13:00: W grze są wówczas notowania z 12:45. W prosty sposób możesz ten fakt wykorzystać składając zlecenie po aktualnej cenie. Jeśli natomiast oczekujesz te 15 min. na aktywację wówczas o 13:15, gdy zlecenie staje się aktywne jest ono realizowane po cenie z 13:00.
Sądzę, że jest to mechanizm, który skutecznie eliminuje nadużycia związane z wykorzystywaniem technicznych "kruczków"

2008-03-27, 13:50
Legionista

Moim zdaniem opoznienie 15 minutowe zabija DT. Wlasnie to chcialem przetrenowac, jednak opoznienia 15 min w zleceniach uniemozliwia zabawe w DT. Wiaze sie to z tym ze widzac "aktualny" (opozniony) kurs moje zlecenie wykona sie dopiero po 15 minutach a wtedy kurs moze sie znacznie roznic.

Rozumiem, ze jest to zabezpieczenie przed tymi ktorzy maja dostep do biezacych notowan ciaglych. Ale czy naprawde jest tylu ludzi chetnych placic za notowania ciagle swojemu domu maklerskiemu zeby grac na wirtualnej gieldzie?

Sa 2 typy ludzi grajacy w invest24.

Typ1: Ludzie, ktorzy nie wiedza nic na temat GPW i chca sie nauczyc inwestowac, zeby miec troche lepszy start z prawdziwymi pieniedzmi. Tacy ludzie nie beda oszukiwac i wykozystywac bugi w grze czy inne niedopatrzenia regulaminu bo wiedza, ze na prawdziwej gieldzie nie wykozystaja zadnych bugow.

Typ2: Ludzie, ktorzy chca udowodnic sobie i swiatu, ze sa najlepsi we wszystkim, chca miec zawsze 1 miejsce w rankingu, niezaleznie od tego robia to w sposob uczciwy czy nie.

No i niech maja te pierwsze miejsca w ranginu. Co to komu do tego? Jak ktos chce sie nauczyc inwestowac to taki ranking jest dla niego zbednym dodatkiem.

Podsumuje swoje mysli: Opoznianie transakcji o 15 min w mojej opini jest zlym pomyslem. Ludzie ktorzy naprawde chca nauczyc sie inewstowac maja podcinane skrzydla mogac wykonac pelna operacje kupna i nastepnie sprzedazy co 30 min.

W takich warunkach jedyna logiczna opcja to inwestowanie srednio i dlugoterminowo. Jedno dniowi gracze sa dyskryminowni (np. Ja)

Bardzo prosze o skorygowanie moich mysli i wydanie opini. Pozdrawiam!

2008-08-27, 09:12
Konsul

moim zdaniem zaczęcie edukacji od gry intra nie jest zbyt dobrym pomysłem :) ale być może się mylę ( może miałem pecha :P) )

O sobie: Jestem lepszym trenerem niż zawodnikiem.

Mój portfel:TUP(17),Getin(13.29),GTC(44,5) - to jest przestroga dla wszystkich lubiących strategię kup i trzymaj

2008-08-27, 10:54
Legionista

w zupełności podzielam opinię zilvck`a

2008-11-07, 16:17
Konsul

Na pewno łatwiej jest grać DT wirtualnie. Jeśli złym pomysłem jest trenowanie z opóźnieniem to równie przykre może być zarabianie w ten sposób w rzeczywistości. Opóźnienie nie wpływa naprawdę na grę nawet w ten sposób. Realizacja zleceń odbywa się po prostu z 15 min. poślizgiem ale wszystkie transakcje można przeprowadzić w ten sposób. Mało tego jest to nawet ułatwienie bo mając podgląd w czasie rzeczywistym wiemy czy dana transakcja dojdzie do skutku. z tego co wiem to w niektórych domach maklerskich podgląd na rynek w czasie rzeczywistym są dodatkowo płatne i wtedy DT w ogóle nie wchodzi w rachubę a inwestowanie nie polego na kupowaniu akcji na 5 czy nawet 30 minut. Pewnie że jest to sztuka ale ta nie zawsze jest dobra dla początkujących.

2008-11-07, 21:21
Konsul

w całych stanach zjednoczonych ludzi grających DT szacuje się na około 30 -37 tysięcy - z czego garstka zarabia więcej niż dobrzy gracze swing

Mój portfel:TUP(17),Getin(13.29),GTC(44,5) - to jest przestroga dla wszystkich lubiących strategię kup i trzymaj

2008-11-08, 09:33
Legionista

wystarczy ze notowania sa o 15min opoznione. jeszcze kolejne 15 mamy czekac na zakup?? JA obserwuje wciaz na gpw.pl, tam sa dokladne wykresy, wolalbym zeby to sie jakos pokrywalo z tym co jest na invest24. tam tez sa notowania opoznione o 15 min, ale i tak nie sa takie same jak tutaj. mysle ze to warto dopracowac...

2008-11-10, 19:47
Konsul

Myślę że dla wszystkich oprócz day traderów 15 min nie robi różnicy bo podejmują decyzje na podstawie wykresu dziennego.

P.S :) Jak tylko będzie taka możliwość to wskoczą notowania bieżące i wszelkie opóźnienia znikną

2008-11-10, 23:58
Legionista

ja kupuje rano sprzedaje wieczorem, albo sprzedaje 5 min po zakupie. wiec dla mnie to jest wazne. zreszta mi nie chodzi o notowania bierzace, ale bierzace zakupy! klikne "kupuj" czekam 15 min, klikne "sprzedaj" czekam 15 min. klikne "kupuj" i za chwile "sprzedaj", mam pieniadze zamrozone na 30min!! bywaja 5minutowe skoki, w ktorych cena jest 2% wyzsza.. jak ja moge wtedy sprzedac??

P.S. przydalaby sie jeszcze opcja krotkiej sprzedazy :) fajna sprawa. takze ten...

2008-11-11, 10:33
Konsul

Z czekaniem na podstawie tego co napisałeś akurat masz rację. Są takie przypadki i akurat z tym też się spotkałem. Problem jest zgłoszony do informatyków i być może od następnej edycji zostanie to w miarę możliwości poprawione.

Notowania w czasie rzeczywistym są niestety płatne i GPW nie udostępni dla potrzeb gry tego za co np. biura maklerskie płacą spore pieniądze.

Krótka sprzedaż natomiast funkcjonuje i to poprawnie bo w zeszłym sezonie też były zastrzeżenia. Dotyczy spółek z wig 20. Polecam zwłaszcza na nadchodzące sesje jak mi się wydaje.

2008-11-11, 17:02
Legionista

prosze o wytlumaczenie szczegolowo jak to jest z opoznieniami w rzeczywistosci,

2010-01-13, 13:45
Trybun wojskowy

W rzeczywistości ich nie ma :-)

2010-01-13, 13:55
Legionista

Witam,
Te 15 minut jest kłopotem ale na spokojnie można przemeblować swoją strategię. Jeśli to dla kogoś kłopot to chyba notowania live by nie wiele zmieniły. Ja już zauważyłem ogromny plus tej gry bo o ile nie mam kłopotu z grą na giełdzie o tyle "krótka sprzedaż" to coś nowego. Jako że GPW ma zamiar to wprowadzić , już teraz mamy możliwość przećwiczyć tego typu handel. Ogromne podziękowania dla Administratorów za ciężką pracę.

2010-01-13, 13:59
Legionista

dlaczego musze czekac na kupno akcji nawet jak zloze zlecenie PKC. Czekam zawsze okolo od 30 minut do nawet 2 dni :(
A po przeczekaniu juz nawet 20 minutach kurs akcji moze sie tak zmienic ze juz nie warto je kupowac po PKC...

2010-02-08, 14:27
Edyl

Nie każdy ma dostęp do notowań on-line. Jeśli Ty jednak masz, to jesteś w komfortowej sytuacji. W momencie złożenia zlecenia jest ono natychmiast realizowane po cenach, które mają miejsce na GPW. Jeśli warunki Twojego zlecenia spełniają kryteria, wg których odbywa się handel na GPW, to akcje masz już po 15 minutach w portfelu - ale zakupione/sprzedane po cenach sprzed 15 minut. Jeśli czekasz na realizację zleceń 30 minut czy 2 dni, to albo grasz na mało płynnych spółkach, albo limity Twoich zleceń są niższe niż ceny, po których inwestorzy kupują akcje na realnej giełdzie :) Jeśli składasz zlecenie PKC, to na pewno masz akcje w portfelu po 15 min. - wyjątkiem jest sytuacja, kiedy to na GPW nie było żadnych transakcji na akcjach z Twojego zlecenia. Zauważ jednak, że chcąc kupić dowolny walor na GPW musisz ustawić się w kolejce oczekujących (o ile nie kupujesz PKC). W WG nie ma żadnych kolejek - jeśli dobrze ustawisz limity i na GPW dojdzie do transakcji, to Ty też nabywasz akcje :)

P.S. Nawet gdybyś akcje miał w portfelu bez żadnych opóźnień, to i tak nie masz pewności, że po kilku sekundach od kupna nie stracą one gwałtownie na wartości. Zapewniam, że pomimo tej małej niedogodności dla aktywnych graczy - i tak można duuuuużo zarabiać. Gracze średnio- i długoterminowi nie odczuwają żadnych opóźnień.

2010-02-08, 15:19
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1